Voorn op stromend water in de winter

Ook in de winter kan de witvisser met succes op voorn vissen. Vooral in riviertjes en beken maak je een goede kans om voorn aan de schubben te komen.

Voordelen van vissen in riviertjes en beken

Omdat voorns op de wat kleinere stromende wateren altijd wat in beweging zijn, verbruiken ze meer energie dan op stilstaand water. Dit betekent dat ze meer voedsel tot zich zullen nemen. Waar in de grote rivieren de voorns nog wel eens richting de langzaam stromende of stilstaande delen (havens!) willen zwemmen, zijn die plekken op klein stromend water zelden te bekennen. Hier beweegt de voorn dus met enige regelmaat in de stroming. De sportvisser kan hier zijn voordeel mee doen.

Hoe en met welk materiaal te vissen

De sportvisser heeft de grootste kans om de voorn in riviertjes en beekjes in het midden van het water te vinden. Dit is meestal het diepst, en hier verblijven de voorns bij voorkeur in de winter. Waar voorns in de zomer met gemak in de bovenste waterlagen worden gevangen, moet je zorgen dat je in de winter op de bodem vist. Net boven de bodem kan ook, maar dan moet het niet te hard stromen. Bij harde stroming gaat je aas dan te snel en is het de voorn voorbij voordat die heeft kunnen toehappen. In principe kan je met een vaste stok vissen, maar als het stroomt is een matchhengel of een andere werphengel wel zo prettig. Dan kan je het aas langzaam meer laten drijven met de stroming en vis je het water goed af. Zorg er verder voor dat je een dunne lijn (12/00) en een klein haakje gebruikt (maat 18 bijvoorbeeld).

Aas en voer

Voorn kan in de winter het beste met maden of casters worden gevangen. Kleine stukjes worm worden ook nog wel eens gepakt. Omdat we met een kleine haak vissen kan je het beste niet teveel aas op je haak doen. Een of twee maden zijn vaak voldoende. Je kan ook wat voeren. Een zoetig lokvoertje werkt prima. Meng er ook wat maden door. Zorg wel dat het lokvoer wat zwaardere delen bevat (leem, aarde) of maak er wat hardere balletjes van (dit kan door minder water te gebruiken bij het aanmaken). Anders stroomt het zo weg. Wat betreft het voeren geldt tevens: voer met regelmaat maar niet teveel. Voorns eten niet zoveel in de winter en ze vol voeren met lokvoer verkleint de kans dat je ze vangt.